Det verkliga skälet varför män älskar bröst

alla män älskar bröst

Skämt om bröst och män som stirrar på bröst är en sådan vanligt förekommande komedivara att det har blivit en vanligt förekommande kliché. Hur många gånger har vi inte sett en man prata med en kurvig kvinna, och enbart se henne peka mot sitt ansikte och säga, ”mina ögon är här uppe”? Män älskar bröst helt enkelt.

Det är roligt – eller, det var roligt de första gångerna vi såg det – för att det är sant. Det manliga ögat har en tendens att glida nedåt. Men varför? Varför är heterosexuella män så fascinerade av kvinnobröst att vi ibland beter oss som om dem vore själens hemvist?

Tja, vi är heterosexuella män och vi älskar bröst. Vi råkar även vara intresserade av biologi – en av oss råkar vara lite av en expert på ämnet och vi vill härmed komma med ett svar. Biologiskt sätt så är mannens fascination för bröst ganska konstig. Män är den enda däggdjur som fascineras av bröst i en sexuell kontext. Kvinnor är de ända däggdjur vars bröst blir större under puberteten, oberoende av graviditet. Vi är också den ända art där hanen smeker, masserar och oralt stimulerar honans bröst under förspelet och sexet.

Kvinnan verkar njuta av uppmärksamheten, i alla fall vid rätt ögonblick. När Roy Levin, University of Sheffield, och Cindy Meston, University of Texas, frågade 301 personer – inklusive 153 kvinnor – fann dem att stimulering av bröst eller bröstvårtor ökade den sexuella upphetsningen för ungefär 82 % av kvinnorna. Närmare 60 % uppgav att dem uttryckligen vad att få deras bröstvårtor smekta.

Män är i största allmänhet bara glada att göra det. Med tanke på framgången med herrtidningar, fler hemsidor än vi kan räkna och cirka 10000 år av konst berättar för oss, så är män väldigt dragna till bröst, vi älskar bröst. Det är inte för att pojkar lär sig på lekplatsen att bröst är något dem borde vara intresserade av. Det är biologiskt och djupt rotat i våra hjärnor. Faktum är att forskning pekar mot att när vi stöter på bröst eller bröstrelaterad stimulans, som behåar, börjar vi ta dåliga beslut.

Till exempel: i en studie där män erbjöds pengar. De kunde få några euro direkt, eller om dem gick med på att vänta några dagar skulle dem få mer. I den här versionen av klassisk ”fördröjd tillfredsställelse”-experiment (även kallad ”intertemporala val” av beteendeekonomer) fick vissa män se pastorala scener medan andra fick titta på filmer med attraktiva kvinnor som visade mycket hud medan de sprang i slowmotion á la Baywatch. Männen som tittade på bröst som betedde sig som bröst gör valde mindre och snabbare betalningar i större utsträckning än män som tittade på pastorala scener.

Detta hänvisar sannolikt till delar av hjärnan som behandlar belöning, nöjescentret och delarna för målinriktad motivering tryckte ner resonemang och logiskt tänkande i hjärnan, främst i prefrontala cortexen. Neurokemikalier aktiverade belöningarna och mitvationskretsarna drev männen att ta den kortsiktiga belöningen.

Så bröst är väldigt lockande, men vad har dem för möjligt syfte?

Vissa evolutionsbiologer har föreslagit att fylliga bröst lagrar nödvändigt fett vilket i sin tur signalerar till mannen att kvinnan är i god vigör och är därmed en perfekt kandidat att bära och uppfostra barn. Men män är inte kända för att vara direkt kräsna vad gäller sexpartners. När allt kommer omkring så är spermier billiga. Eftersom vi inte blir gravida eller föder barn så kostar det oss inte mycket att sprida får säd. Det generella målet för sex – evolutionärt sett – är att föra vidare ens gener, vilket gör att ha sex med så många kvinnor som möjligt vare sig dem ser ut som en fotomodell eller inte är en självklarhet.

En annan hypotes baserad på tanken att dem flesta primater har sex där hanen bestiger honan bakifrån. Det kan förklara varför honapor visar upp en hel del rumpor för att locka hanarna. För människor, som debatten är, har bröst blivit större för att härma eller likna kvinnans rumpa.

Vi tror att båda dessa förklaringar bara är snack! Det finns snarare bara en neurologisk förklaring och det har med hjärnans mekanismer att göra som främjar ett kraftigt band mellan modern och hennes barn.

När en kvinna föder så ägnar barnet stor tid åt ganska komplicerad bearbetning av moderns bröst. Stimuleringen skickar signaler genom nerverna till hjärnan. Där utlöser signalerna en neurokemikalie som kallas oxytocin från hypotalamus. Ämnet stimulerar muskler i kvinnans bröst för att få mjölken att flöda ut, vilket gör den tillgänglig för det diande barnet.

Däremot har oxytocin andra effekter med. När det utlöses av barnets initiativ så lägger modern sitt fokus på sitt barn. Spädbarnet blir då det viktigaste i världen för henne. Oxytocin handlar i samförstånd med dopamin, som bidrar till att barnets ansikte, doft och ljud registreras i moderns belöningskretsar. Det gör att ammning och att ta hand om barnet skapar en må-bra-känsla vilket motiverar henne att fortsätta göra det och styrker bandet mellan moder och spädbarn. Detta band är inte bara det vackraste av alla sociala band, det kan också vara det mest bestående och kan vara en livstid.

En annan avvikande egenhet för människor är att vi är en av dem få djur som har sex ansikte mot ansikte, och ser in i varandras ögon. Vi tror att detta udda sexuella beteende har utvecklats att utnyttja det uråldriga moder och spädbarnsbandet i hjärnan som ett sätt att skapa starka band mellan älskare.

När en partner rör, masserar eller nafsar på en kvinnas bröst sätter den igång samma process som sker när hon ammar. Oxytocin fokuserar hjärnans uppmärksamhet på partnerns ansikte, dogt och röst. Kombinationen av oxytocin från bröstsmek och dopaminet från upphetsningen under förspelet och ansikte mot ansikte sex hjälper att skapa en association till älskarens ansikte och ögon med njutningsbara känslor, vilket skapar ett band i kvinnans hjärna.

Så skämta så mycket du vill, men vår fascination och att vi älskar bröst är långt ifrån äckligt, det är en undermedveten evolutionär drift som får oss att aktivera kraftfulla bindningskretsar i hjärnan som hjälper oss att skapa kärleksfulla och vårdande band.